Tuesday, 19/03/24, 04:02:58
Welcome Guest | RSS
Site menu
Our poll
Ocijenite moj sajt
Total of answers: 438
Main » Entries archive

Do sada smo već pisali o Windows Live Skydrive, besplatnoj usluzi iz Microsofta koja omogućava korištenje online prostora za pohranu podataka veličine od 5 GB po korisniku. Novost od prije otprilike tri tjedna jest da sada Live Skydrive govori i hrvatski, odnosno usluga je lokalizirana. Stoga iskoristite ovaj web prostor i spremite u njega najbitnije dokumente do veličine 5 GB.

LiveSkydrive ima velike prednosti u vidu besplatnog korištenja, velike količine podržanog web prostora, jednostavnosti usluge (potreban je samo web preglednik, te je dovoljno prijaviti se sa postojećim Windows Live Messenger računom). Još jedna velika novost je podjela web mapa na Osobe i Zajedničke pa je stoga moguće postaviti dio dokumenata samo za osobno korištenje, a dio koji je dostupan za naše prijatelje i kolege, te se tako dobije jedan veliki file share sustav. Do sada smo velike količine podataka ... Read more »

Views: 769 | Added by: Alma | Date: 29/09/08 | Comments (1)




Microsoft je objavio konačnu verziju svojeg alata „Microsoft Private Folder“ koji omogućava zaštitu pojedinačne mape (foldera) naziva "My Private Folder" sa postavljenom lozinkom i otvaranje te mape isključivo upisivanjem lozinke. Tako zaštićena mapa je enkriptirana i omogućava korisnicima na računalu da čuvaju svoje privatne podatke od neovlaštenog pristupa. Ovakav princip zaštite mapa nije velika novost u svijetu softvera, jer već postoje programi slične namjene poput TrueCrypt i FolderLock, ali činjenica jest da je ovo prvi alat takve namjene iz redova Microsofta. Namjena Microsoft Private Folder-a nije da spriječi sigurnosni napad hakera na računalo, već da ograniči pristup podacima od strane drugih korisnika računala. To se posebno odnosi na situaciju kada više korisnika dijeli jedno računalo, kao na primjer kod većine kućnih korisnika. U tom slučaju korisnici moraju sa ... Read more »
Views: 837 | Added by: bybacko | Date: 29/09/08 | Comments (0)



Google je prošli tjedan objavio beta verziju svojeg prvog web preglednika koji se pojavljuje sa nekoliko zanimljivih inovacija. Unatoč problemima u početku razvoja, ponuđen je kvalitetan, brz i lijepo dizajniran web preglednik koji je za sada dostupan samo za Windows XP i Vistu, ni ipak nije bez mana.
Google Chrome odlikuje se jednostavnim, ali lijepim i učinkovitim dizajnom plave boje, a snalaženje po istom je odlično. Na vrhu ne stoji naslov stranice (kao što je to u ostalim browserima), već  se tamo nalazi lista tabova, a ispod nje je adresna traka. Chrome ima mogućnost postavljanja bookmarksa, lozinki i postavki iz prijašnjih web browsera, ali samo ako se radi o Mozilli Firefox ili Internet Eexploreru. Novi će preglednik također automatski detektirati i prilagoditi jezik samog programa. Google ima namjeru u dogledno vrije ... Read more »
Views: 672 | Added by: bybacko | Date: 27/09/08 | Comments (0)




Broj osobnih (PC) računara u svijetu će već 2008. godine premašiti milijardu, a do 2015. trebao bi se udvostručiti na dvije milijarde, prema predviđanjima instituta Forrester.

Udvostručavanje broja osobnih računara bit će plod brzog rasta u zemljama u razvoju i uvođenja volonterskih programa na tržištima koja tek treba osvojiti, dodaje Forrester.To predstavlja godišnji rast za više od 12 posto između 2003. i 2015. Ta eksplozija predstavlja jaki kontrast s prvim godinama informatičke revolucije jer je trebalo 27 godina da bi se premašila granica od milijardu računara. Ubrzanje se objašnjava tehnološkim napretkom, smanjenjem cijena i velikom potražnjom. Prema Forresteru, samo Brazil, Rusija, Indija i Kina imat će 775 milijuna novih PC-ja u upotrebi do 2015. Industrijalci će si sve manje moći dopustiti luksuz testiranja proizvoda na nižoj razini prije ubacivanja u višu brzinu, potrošači z ... Read more »
Views: 707 | Added by: bybacko | Date: 27/09/08 | Comments (0)

Samsung je plasirao mobitel i900 Omnia, monoblok koji radi na sve četiri frekvence. Uređaj teži 127 grama i zauzima površinu od 112 x 56,9 x 12,5 milimetara. Displej telefona je TFT kolor, osjetljiv na dodir veličine 3,2 inča, rezolucije 240 x 400 piksela.

Uređaj će se proizvoditi sa internom memorijom od 8 ili 16 GB, uz mogućnost proširivanja putem microSD kartice kapaciteta čak do 8 GB. Posjedovat će 128 MB RAM-a i 256 MB ROM-a, Marvellov procesor od 624 MHZ, a pokretat će ga operativni sistem Microsft Windows Mobile 6.1 Professional.

Tehnologije koje posjeduje ovaj telefon su GPRS i EDGE klase 12, Wi-Fi, Bluetooth i USB konekcija, WAP 2.0 sa xHTML internet pretraživačem te kamera od 5 MP.

Telefon pokreće litijum-jonska baterija od 1440 mAh koja daje skoro šest sati razgovora ili 500 sati na čekanju.

Views: 664 | Added by: bybacko | Date: 27/07/08 | Comments (0)


Osnivač Microsofta, Bill Gates, na pitanje kad se očekuje novi operativni sustav Windows 7 odgovorio je da će to biti negdje sljedeće godine. Sastanak u banci Inter-American Development rezultirao je Gatesovom izjavom na pitanje o nasljedniku Viste, kako će to biti vrlo skoro, međutim glasnogovornik Microsofta izjavio je da će ipak novi operativni sustav biti dostupan oko 2010. godine, što je otprilike tri godine nakon prvog objavljivanja Viste u siječnju 2007.

Ipak, kako to stručnjaci vide, Microsoftove procjene o izlasku nasljednika Viste previše su optimistične. Na spomenutom skupu Gates je, također, naveo kako s velikim entuzijazmom gleda na velike promjene koje će se dogoditi u skoroj budućnosti, misleći na Windows 7, međutim nije naveo nikakve detalje o tim promjenama osim da je razvojni program započeo i da postoje naznake o probnoj upotrebi verzije pod imenom Milestone 1.

V ... Read more »

Views: 620 | Added by: bybacko | Date: 27/07/08 | Comments (0)


Iz Fujitsu-Siemensa najavljen je revolucionarni softver koji će sam znati pronaći i popraviti sve softverske probleme na računaru.

Ovaj čudotvorni softver, koji je Fujitsu-Siemens preuzeo od kompanije Questra, trebao je biti neka vrsta digitalnog helpdeska. Ovo nije prva takva ideja, jer je Norton pokušavao razviti sistem autodetekcije i popravljanja problema na računaru koji nisu uvijek radili baš savršeno.

Računari su danas toliko raznovrsni, i softverski i hardverski, da je teško automatizirati proces pronalaska i rješenja problema. Ali, za nekoliko mjeseci Fujitsu-Siemens će početi isporučivati svoje računare s ovim softverom.

Views: 610 | Added by: bybacko | Date: 27/07/08 | Comments (0)



Prošlo je skoro 40 godina od kada je kompjuterski miš ušao u
upotrebu, a analitičari kompanije "Gartner" tvrde da su njegovi dani
odbrojani i da će prestati da se koristi u narednih tri do pet godina.


Stručnjaci smatraju da će njegovu ulogu preuzeti drugi kompjuterski
mehanizmi, poput ekrana osjetljivih na dodir ili uređaja koji
prepoznaju izraze lica, prenosi BBC.

"Miš funkcioniše dobro na
radnom stolu, ali što se tiče zabave ili rada na noutbuk računarima, za
njega je došao kraj", izjavio je analitičar Stiv Prentis. On je rekao
da je prognoza zasnovana na ulaganjima elektronske industrije u nove,
interaktivne uređaje inspirisane svijetom video igara.

Prentis
je ukazao na Panasonicov uređaj koji prepoznaje pokrete ruke bez
korištenja konvencionalnog daljinskog upravljača, kao i izraze lica,
koji mu ukazuju ... Read more »

Views: 661 | Added by: bybacko | Date: 27/07/08 | Comments (0)




Zasto niko ne vjeruje da postoji ovakav racunar sa 80 terabajti memorije i 700 dvojezgrenih procesora

Znanstvenici su otkrili najbrze racunalo na svijetu. Naime, radi se o stroju vrijednom 100 milijuna dolara, koji je po prvi put
u kontinuiranoj vjezbi izveo bilijardu izracuna u sekundi.

Ovaj tehnoloski napredak postigli su inzenjeri Nacionalnog laboratorija Los Alamos i korporacije IBM, a izveli su ga na racunalu koje je ranije koristeno za rad na nuklearnom oruzju, ukljucujuci simuliranje nukelarnih eksplozija.

Racunalo Roadrunner dva puta je brze od IBM-ova sustava Blue Gene koje je samo po sebi tri puta brze od bilo kojeg superracunara na svijetu, izjavili su iz IBM-a.

Kako bi nam bolje objasnili brzinu racunala, pokusali su nam je predociti primjerom. Zamislimo li da svaki od sest milijardi ljudi na svijetu uzme rac ... Read more »

Views: 685 | Added by: bybacko | Date: 26/07/08 | Comments (0)




Iako mnogi nisu očekivali da će performanse na nivou petflopsa biti skoro postignute, novi IBM-ov superkompjuter pod imenom Ptica trkačica (ROadrunner) je to uspio već sad.

Ptica trkačica će biti korištena za simulaciju uticaja starenja na efikasnost nuklearnog oružja SAD vojske. Jedan od prvih problema će biti simulacija ponašanja ostarjelih nuklearnih oružja tokom prvih trenutaka eksplozije. Prije toga će Ptica trkačica ipak dobiti šansu da radi na mnogo humanijem proračunu, tj. na modeliranju efekata globalnog zatopljenja.
Ovaj super kompjuter je koštao oko 133 miliona USD, a za njega je upotrijebljeno 116 640 procesora, koji gutaju oko 3 megavata struje.
Image

Ptica trkačica koristi više vrsta procesora, od 12960 poboljšanih Cell procesora koji, kako navode iz IBM-a, služe kao turbo kod određenih proračuna, pa sve do AMD-ovih Opterona, a sve to kako bi različiti ... Read more »
Views: 705 | Added by: bybacko | Date: 26/07/08 | Comments (0)

« 1 2 ... 4 5 6 7 »
Login form
News calendar
«  March 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Search
Site friends
  • bybacko
  • google
  • Statistics

    Total online: 1
    Guests: 1
    Users: 0