Thursday, 25/04/24, 21:20:28
Welcome Guest | RSS
Site menu
Our poll
Ocijenite moj sajt
Total of answers: 438
Main » 2008 » December » 27 » Vijeće ministara BiH i Microsoft potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu
Vijeće ministara BiH i Microsoft potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu
00:29:02




U Sarajevu je 18. decembra je potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Microsofta. Trogodišnji Sporazum o strateškom partnerstvu potpisali su gospodin Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i gospođa Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsofta BiH, u prisustvu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH, gospodina Charlesa Englisha.

Sporazumom se uspostavlja dugoročna saradnja u polju informacionih tehnologija koja će voditi ka daljem razvoju e - Inicijativa, saradnji u promoviranju kompjuterske pismenosti, a pomoći će i u cjelokupnim naporima za smanjenje piratstva u Bosni i Hercegovini.

Prilikom potpisivanja Sporazuma, predsjedavajući Vijeća ministara, gosp. Nikola Špirić je naglasio: “Današnjim činom potpisivanja ovog Sporazuma o strateškom partnerstvu se prije svega potvrđuje dosadašnja uspješna saradnja, završava se period korištenja nelicenciranih softverskih proizvoda i otvara prostor za daljnju uspješnu saradnju između Vijeća ministara i Microsofta. Ubjeđen sam da će ovaj Sporazum, kao strateški dokument, biti solidna osnova za stvaranje različitih aneksa ovog Sporazuma koji je od interesa za Bosnu i Hercegovinu, naravno, ubjeđen sam i za ovu kompaniju. Sporazum je potpisan na tri godine i mislim da će nakon uspješne saradnje nakon tri godine biti raspoloženja za daljnje produženje Sporazuma.”

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles English na ceremoniji potpisivanja Sporazuma je izjavio: “Želio bih se zahvaliti predsjedavajućem Špiriću i Microsoftu što su me pozvali da prisustvujem ceremoniji potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu. Ovo je značajan korak kako za Microsoft tako i za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Drago mi je da je Vijeće ministara iskazalo svoju posvećenost zaštiti prava intelektualne svojine, u potpunosti uvodeći licencirani softver u državne institucije. Ovaj potez šalje jasan signal inostranim investitorima da će njihova prava biti potpuno zaštićena, te ih dodatno ohrabruje za ulaganje u Bosni i Hercegovini, a pogotovo one investitore čije je poslovanje usko povezano sa pravima intelektualne svojine. Ja ću lično koristiti uspješno potpisivanje ovog Sporazuma kao primjer pozitivnog napretka Bosne i Hercegovine kada su EU pristupni ciljevi u pitanju, ali i kao primjer kreiranja modernih uslova za investitore u razgovorima sa američkim kompanijama koje posjećuju Bosnu i Hercegovinu.“

Sporazum o strateškom partnerstvu demonstrira opredjeljenje Microsofta da uspostavlja dugoročnu saradnju sa vladama, akademskim institucijama i privatnim kompanijama u regiji u zajedničkom naporu sa ciljem razvoja lokalne ekonomije, te omogućavanja ovim zemljama da, putem korištenja savremenih tehnologija, ostvare što bolju poziciju na globalnom tržištu. Ovim Sporazumom su se potpisnici obavezali da će aktivno zagovarati educiranje korisnika o potrebi korištenja licenciranog softvera, kao i promoviranje efikasne primjene zakona koji se bave zaštitom prava intelektualne svojine.

Direktorica Microsofta BiH Lejla Zukić-Krivdić je izjavila prilikom potpisivanja Sporazuma: “Ovo je značajno partnerstvo i pozitivan korak u pravcu daljeg razvoja bosanskohercegovačke IT industrije, povećanju kompjuterske pismenosti i efikasne zaštite prava intelektualne svojine. Ovaj Sporazum je kruna naših dosadašnjih napora i aktivnosti u BiH, ali i početak jedne nove ere u našoj saradnji. Ovo je i osnov za uvođenje novih tehnologija u rad organa Vijeća ministara BiH, koja će biti povjerena domaćim informatičarima, što će u mnogome doprinijeti i otvaranju novih radnih mjesta u IT industriji u BIH”.

U današnjoj globalnoj ekonomiji zaštita intelektualne svojine postaje sve značajnijim faktorom jer omogućava zaštitu ideja i kapitaliziranje inovacija kako bi se povećao ekonomski i socijalni rast. Za kompanije, vladine i akademske institucije korištenje licenciranog softvera je dio imidža koji ih predstavlja kao odgovorne profesionalce.

Views: 658 | Added by: bybacko | Rating: 0.0/0 |
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Login form
News calendar
«  December 2008  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Search
Site friends
  • bybacko
  • google
  • Statistics

    Total online: 1
    Guests: 1
    Users: 0