Friday, 29/03/24, 07:42:19
Welcome Guest | RSS
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Informatika » Novosti iz svijeta informatike... » Microsoft private folder
Microsoft private folder
bybackoDate: Monday, 29/09/08, 14:56:29 | Message # 1
Admin
Group: Administrators
Messages: 32
Reputation: 9
Status: Offline

Microsoft je objavio konačnu verziju svojeg alata „Microsoft Private Folder“ koji omogućava zaštitu pojedinačne mape (foldera) naziva "My Private Folder" sa postavljenom lozinkom i otvaranje te mape isključivo upisivanjem lozinke. Tako zaštićena mapa je enkriptirana i omogućava korisnicima na računalu da čuvaju svoje privatne podatke od neovlaštenog pristupa.

Ovakav princip zaštite mapa nije velika novost u svijetu softvera, jer već postoje programi slične namjene poput TrueCrypt i FolderLock, ali činjenica jest da je ovo prvi alat takve namjene iz redova Microsofta. Namjena Microsoft Private Folder-a nije da spriječi sigurnosni napad hakera na računalo, već da ograniči pristup podacima od strane drugih korisnika računala. To se posebno odnosi na situaciju kada više korisnika dijeli jedno računalo, kao na primjer kod većine kućnih korisnika. U tom slučaju korisnici moraju sačuvati lozinku, jer ako je zaborave više neće moći otvoriti traženu mapu i podatke u njoj.

Spomenimo da je način postavljanja sigurnosnih postavki na pojedine mape već odavno implementiran (još od Windowsa 2000), ali radi na principu dodavanja i oduzimanja prava korisnicima računala. Kod kućnih korisnika takav način rada je pomalo kompliciran jer zahtjeva pažljivo postavljanje velikog broja postavki, te postoji nekoliko načina da se sustav zaštite kompromitira. Druga mana takve metode je nemogućnost postavljanja lozinke na proizvoljnu mapu. Sada sa Microsoft Private Folder mijenja dosadašnje načine postavljanja sigurnosti, zapravo rekli bismo podiže nivo zaštite na novu razinu, pa tako vrlo elegantno i sa jednim klikom miša možete zaštiti osobne dokumente. Još jedna prednost ovog programa je vrlo korisna opcija AutoLock koja omogućava da se mapa automatski zaključa nakon postavljenog vremena neaktivnosti na računalu.

Microsoft Private Folder je moguće preuzeti ovdje, a hardverski zahtjevi za funkcioniranje programa su Windows XP SP2 operativni sustav i jedan restart računala nakon instalacije.

 
Forum » Informatika » Novosti iz svijeta informatike... » Microsoft private folder
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: