Thursday, 18/04/24, 15:48:16
Welcome Guest | RSS
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Informatika » Windowsi » Windows i hack trikovi
Windows i hack trikovi
Hacker002Date: Tuesday, 07/07/09, 22:04:55 | Message # 1
Private
Group: Users
Messages: 6
Reputation: 0
Status: Offline
Neki veoma korisni fazone preko interneta. Neke takodjer mozete iskoristit u hakerske svrhe uglavnom to vi odlucite.
-Access denied (nekoj web stranici)Zelite li da sprijecite pristup nekoj web stranici sa vašeg kompjutera? Editujte fajl HOSTS.SAM kojise nalazi u Windows folderu.
-Brisanje URL adrese u IEUkoliko zelite da izbrišete URL adrese u Internet Explorer tamo obrišite nepozeljne stavke.Putanja za Windows 2000 je HKEY_USERS \ S-1-5-21...\Software\Microsoft\InternetExplorer\TypedURLs.
-Prevodjenje IP adreseUkoliko zelite da na najlakši nacin, bez upotreberaznih shareware-ova, prevedete IP broj (npr. 245.84.120.19) u nešto razumljivo i pamtljivo,idite u DOS i otkucajte NSLOOKUP [IP]* Vas IP?Da li zelite saznat vasu IP adresu kada se konektujete nainternet? Otidjite u MS-DOS, i u Windows folderuutipkajte: IPCONFIGc:\windows\ipconfig
-Da li ste znali da mozete da stavljate pozadinu kada udjete u svoj omiljenidirektorij?Pa mozete, idite na View > Customize this Folder... i tamo koristite minznanje engleskog...ovaj trik je lakse radjenje Refresha web stranice, tj. pritiskanje F5 da bisteRefresh web stranicu.
-Da li ste znali?Da mozete da ukucate rijec u Adres baru i pritiskajuci CTRL+ENTER kompjuterautomatski dodaje http://www.com na tu Vasu rijec.Da otprintate trenutnu stranicu pritisnite CTRL+PDa trazite nesto putem adres bara ukucajte go, find ili ? i onda rijeckoju zelite naci...
-Ako zelite da izvucete maksimum iz svog racunara, a vi to neizmerno zelite, cak sta vise treptite za tim trenutkom, pokusajte provesti u delo sledecih par saveta:a) Desni klik na prazan prostor na desktopu i odaberete Properties. Kliknite na Effects i iskljucite sve opcije koje se nalaze pod Visual effects. Ovim postupkom ubrzali ste otvaranje menija, pomeranje prozora, i jos neke druge stvari.b) Redovno koristite alat za defragmentaciju diska. Nalazi se u Start->Programs->Accessories->System Tolls->Disk defragmenter. Redovnim odrzavanjem diska mozete povecati performanse kompjutera do 10%.
-Kako pristupiti CD-ROM-u u Safe modu? Pre nego sto PC pocne da bootujeWindows drzite CTRL ili F8 da bi ste pristupili Start meniju. Izaberite Command Prompt Only i otkucajte'win/d:m' (bez apostrofa), potvrdite sve sa ENTER.
-Jedna od stvari koja moze uzrokovati probleme, narocito na racunarima sa slabijim grafickim karticama je i kolicina boja sa kojima se vrsi prikaz slike na monitoru. Preporuka je da ne povecavate kolicinu boja iznad 16 bitne jer ionako necete primetiti razliku (osim ako se ne bavite grafickim dizajnom) izmedju 16 bitne i 32 bitne kolicine boja, a vasa graficka kartica bice vam zahvalna i radice sa puno manje napora.
-Pojavio vam se virus. Jedna od najlaksih promena sistema na viruse trojance je da u DOS Prompt-u otkucate netstat-a. Ako u momentu izvrsenja ove naredbe racunar nije povezan na Internet dobicete prikaz svih otvorenih port-ova i informaciju da li postoji neki otvoreni port koji ima status Listening. Ako je broj port-a ispod 1024, velika je verovatnoca da se radi o nekom sistemskom servisu. Medjutim, ako je broj port-a koji se prisluskuje iznad 1024 proverite sistem sa nekim anti-virusnim programom.
-Mislim da svako zna za igricu FreeCell koja dolazi uz Windows. Koliko puta vam se desilo da poludite i vise nego ista pozelite da pobedite pa makar i na prevaru. Ako pritisnete kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+F10 tokom igre, dobicete meni gde ce vas racunar upitati da li zelite da pobedite, izgubite ili nastavite da igrate.
-Ako ste zaboravili BIOS sifru ili treba da radite sa prijateljevim racunarom i iz visih i neobjasnjivih razloga morate da cacnete nesto po njegovoj masini, a on vam (zloca jedna) nije rekao sifru ucinite sledece. Restartujte racunar sa ukljucenim CAPS LOCK-om. Drzeci Shift taster otkucajte AWARD-SWOvo bi trebalo da vam obezbedi ulaz na sve racunare koji koriste AWARD BIOS.
-Koji je dobar nacin da se zastitite od virusa kada vec nemate neki anti-virus program? Idite na Start/Find i nadjite sve fajlove sa ekstenzijom EXE i DLL. Selektujte ih, kliknite desnim dugmetom na njih i izaberite Properties. Pod Attributes selektujte Read-only i onda na OK. Od sada se fajlovi sa ekstenzijom EXE i DLL, koji su inace meta virusa, ne mogu menjati posto se oni, od sada, samo mogu citati ( Read-only). Ovakva vrsta zastite predstavlja problem za update programe tako da pre nego sto update-ujete morate iskljuciti Read-only.
-Svi znamo da CTRL+A selektuje ceo tekst. Znate li da mozete u MS Wordu da selektujete sa F8? Pritisnite F8 jedanput da bi ukljucili ovu mogucnost. Stavite kursor negde na tekst. Pritinsite ponovo F8 i selektovace se cela rec. Treci put selektovace se cela recenica, cetvrti put paragraf a peti put ceo dokument. Obrnuti proces sa SHIFT.
-Kada zatvorite neku aplikaciju neke biblioteke(DLL) i dalje ostaju ucitane u memoriji iako ne sluze nicemu. Da bi ste ustedeli memoriju uradite sledece. Startujte Regedit pa idite do HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Explorer i napravite novi String Value sa imenom AlwaysUnloadDll i dodelite mu vrednost 1.Restartujte Windows i uzivajte u cistoj memoriji.Napomena: ovaj trik bi trebalo da koriste samo oni ljudi koji koriste obilje razlicitih programa svakodnevno. Onim ostalim ne bih preporucio ovaj trik jer ce usporiti ucitavanje programa jer ce se biblioteke svaki put ponovo ucitavati.
-Da li vam se desava da ScanDisk posle desetak sekundi pocne ponovo sve ispocetka da radi? Najbolje resenje je da startujete ScanDisk sa Windows 98 boot diskete jer tada nema ovakvih simptoma. Takodje, treba da proverite scandisk.ini koji se nalazi u Windows \ Command folderu. Namestite NumPasses vrednost na 5 a ScanTimeOut treba da bude na ON.
-Kako preimenovati ikonu Recycle Bin? Startujte Regedit i idite do HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Classes \ CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08 -00AA002F954E} \ ShellFolder. Kliknite dvaaput na 'Attributes' i promenite broj u 50010020. Nakon ovoga dobicete u meniju komandu Rename
-Neki DOS programi kada se startuju iz Explorera samo otvore prozor DOS prompta i u nedostatku parametra odmah zatvore prozor tako da vi ne znate sta je pisalo. Jedini lek je da sami odete u DOS prompt i da otkucate putanju do fajla i onda da ga direktno startujete. Medjutim, taj odlazak u spomenuti direktorijum moze biti prilicno zamoran jer DOS skracuje imena direktorijuma i fajlova npr. na C:\PROGRA~1\SISOFT~1\SPEEDI~1.EXE. Zbog toga je mnogo lakse da principom Drag&Drop prevucete fajl iz Explorera u DOS prompt i odmah dobijete kompletnu putanju do fajla i sve sto vam ostaje je da pritisnete ENTER.
-Windows povremeno javlja keyboard overflow problem u keyboard baferu ili jednostavno cujete pistanje na dodir tastature. Povecajte buffer tako sto cete otici do HKEY_ LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ Kbdclass\Parameters i napravite DWORD value sa imenom KeyboardDataQueueSize. Vrednost povecajte npr. na 64 hex
-Neko vam stalno menja pozadinu Windowsa i to vas nervira? Resenje je da startujete Regedit i odete do HKEY_ CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ System. Napravite
DWORDvalue: "NoDispBackgroundPage" (bez navodnika) i dodelite mu vrednost 1. Od sada Background opcija u Display Propertiesu nece biti dostupna.
-Kako na najlaksi nacin napraviti svoj Screen Saver? Desno dugme na Desktop pa Properties i onda na Screen Saver. Izaberite '3D Flying Objects'. Kliknite na Settings pa pod Style odaberite 'Textured Flag'. Kliknite na 'Texture' i locirajte bilo koju BMP sliku (koja moze biti i npr. logo vase firme). Otkacite 'Smooth shading' stavite 'Resolution' i 'Size' na MAX. Kliknite na OK pa na Preview da vidite sta ste uradili
-Ukoliko zelite da startujete starije programe koji nisu pisani za Windows 2000 pogledajte 'Application Compatibility tool' kojeg mozete pronaci na instalacionom CDu Windowsa 2000 u folderu Support pod nazivom APCOMPAT.EXE. Ovo vam dodje kao neki emulator Windowsa 95/98 pod 2K
-Kako ubrzati startovanje programa? Startujte ga kao 'Minimized'. Windows nece morati da renderuje prozor i njegov sadrzaj pa ce program biti brze u statusu 'ready to use'. Medjutim, nemojte ocekivati da ovom metodom sacuvate memorijske resurse - samo skracujete
brzinu ucitavanja. Ovo je veoma zgodno za programe koji se startuju sa Windowsom.

Added (07/07/09, 22:04:55)
---------------------------------------------
Evo jos malo

Budite obazrivi da kada saljete e-mail, fajl koji ste prikacili (attachment) povecava se za oko 30% a to nije malo. Treba voditi racuna da kada narucujete fajlove na email, preko npr. emailfile.com, treba da dodate ovih 30% na originalnu velicinu fajla. Personal Mailbox na EUnetu je 4MB sto ce reci da max velicina fajla koji moze da vam stigne je oko 3000KB.
-Kada sistem pocne sporo da reaguje i sve vam se cini da ce uskoro da padne, a sebi ne mozete da dozvolite da restartujete sistem uradite sledece. Pritisnite CTRL+ALT+DEL, oznacite Explorer i kliknite END TASK dugme. Dobicete poruku "Are you sure you want to exit windows?" a vi pritisnete ESC i sacekajte par sekundi do sledece poruke "Explorer is not responding". Kliknite na END TASK i Desktop ce se osveziti. Windows bi trebao da reaguje bolje jer je ovo neka vrsta pseudo reboota
-Kako pronaci uzrok pada odredjenog programa. Resenje se moze potraziti sa Dr.Watsonom kojeg dobijate sa Windowsom. Procedura je u tome da startujete Dr.Watsona i dovedete problematicni program u stanje pada. Dr.Watson ce to uredno registrovati i snimiti stanje celokupnog stanja hardvera, softvera, drajvera i operativnog sistema a na vama je da na osnovu vaseg znanja tumacite log file i zakljucite sta se desilo.
-Koliko ste puta u browseru videli gresku 404-File not found? Ukoliko vam je zaista stalo da vidite tu stranicu, stavite URL u clipboard i idite na sajt http://www.google.com/ i pod pretragom Pastujte problematicni URL. Google ce pronaci sajt a na vama je da kliknete na Cached link gde cete videti taj URL iz Googleovog kesa.
-Recimo da je vam je folder My Documents najposeceniji folder na hard disku i recimo da cesto koristite Wordpad. Kliknte desnim dugmetom na ikonu Worpada i pod Start In otkucajte C:\My Documents. Od sada svaki put kada otvarate neki fajl u Wordpadu Dialog box ce vas odvesti direktno u My Documents folder.
-Zelite li browser bez ivica? Otkucajte pod RUN "iexplore -k
-Kako pronaci sliku na internetu koja se zove npr. FOTKA? Uz Alta Vistu sve je moguce. Dovoljno je da u search fieldu otkucate 'image:fotka'
-Doslo je vreme prvom triku za Windows ME. Kada neki program 'pukne' obicno kliknete na Details u nadi da cete saznati sta je prouzrokovalo pad programa. Medjutim, ljudi iz MSa su se odlucili da ukinu dugme Details iz ko zna kojih razloga, ali kombinacija tastera ALT+D dace vam ono sto ste vec navikli da vidite - detalje.
-Kako saznati koliko puta ste startovali neki program ili igru? Dovoljno je samo da pogledate fajl 'OPTLOG.TXT' i sve sto ste dosad startovali videcete upisano i odbrojano. Inace, ovaj fajl koristi MS Scan Disk da bi fajlove koje najcesce koristite stavio na pocetak diska jer ce tada biti brze procitani.
-Da li zelite da saznate sta se promenilo u Registry-ju posle instalacije neke aplikacije? Pre nego sto bilo sta pocnete da instalirate startujte Regedit i odaberite opciju 'Export Registry File' i nazovite ga 'pre.reg'. Instalirajte sta ste vec naumili pa ponovo odaberite opciju za Export ali ga ovaj put nazovite 'posle.reg'. Idite na Start/Run i otkucajte"fc pre.reg posle.reg > promene.txt" (sa navodnicima).Stara dobra DOS komanda FC radi i u Windowsu i uporedice ova dva fajla i promene napisati u fajlu 'promene.txt'
-Da li su vas ikada nervirali fontovi na nekim web stranama? Negde su isuvise mali, negde su veliki, negde su cudne boje a negde necitljivi. Ukoliko zelite da premostite formatizovanje fontova u IE idite do Internet Options/Accessibility i tamo zavrsite posao.
-Interesuje vas sa kojim je sve sajtovima neki sajt linkovan? Otkucajte u Alta Visti npr. 'link:formula1.com' i videcete sve linkove koji poticu sa sajta formula1.com
-Kako na internetu pretrazivati URL adrese? Ukoliko vas npr. zanimaju sve web adrese u cijem se URLu pominje rec 'phone' dovoljno je da na Alta Visiti otkucate upit 'url:phone'
-Na Unixu vec odavno postoji opcija da kada misem predjete preko neaktivnog prozora on postaje aktivan. Ukoliko to zelite i u Windowsu evo sta treba da uradite. Sa Regeditom idite do HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Mouse, napravite DWORD stavku sa imenom ActiveWindowTracking, dodelite mu vrednost 1 i restartujte
-Evo par switcheva za Scan disk. Moze ti ih koristiti sa npr. Run komandom iz Start menija. 'SCANDSKW /A' ce izvrsiti auto-selekciju vaseg harda, 'SCANDSKW /N' ce poceti scan bez nepotrebnih pitanja, 'SCANDSKW /P' ukljucuje preview mod a 'SCANDSKW /SILENT' ukljucuje silent mod u kojem nemate mogucnost biranja opcija.
-Koristite li Telnet u Windowsu? Zelite li Smooth Scrolling. Idite do HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Telnet i promenite vrednost stavke "SmoothScroll" u 1.
-Koja je najbolja zastita protiv destruktivnih virusa koji npr. formatizuju hard disk bez znanja korisnika? To nije ni jedan od anti-virusnih programa. Dovoljno je da preimenujete fajl FORMAT.EXE u npr. FORMAT1.EXE. Ovo bi ste takodje mogli primeniti i na fajl FDISK.EXE
-Zelite li da promenite prioritet vaseg CPU-a? Idite do HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Services \VxD \ BIOS i u desnom panelu napravite DWORD stavku sa imenom "CPUPriority". Dodelite mu vrednost 1 u decimalnom formatu i rebutujte. Programi i ceo sistem bi trebao da se odaziva brze.
Dok Disk Defragmenter radi svoj posao startovanje Screen Savera nije preporucljivo jer ce posao morati da se radi iz pocetka. Da ne bi ste vrteli misa ukrug za vreme defragmentacije, posegnite za elegantnijem resenju. Sa Regeditom idite do HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft\ Windows \ CurrentVersion \ Applets i napravite novi key "Defrag". Pod njim napravite key "Settings" a unutar njega novi key "DisableScreenSaver" i dodelite mu vrednost "Yes". Sledeci put kada se startuje Defrag, Screen Saver ce biti deaktiviran.
-Uz pomoc ovog trika svaki put kada se startuje Windows pojavice se prozor sa proizvoljnim tekstom koji ste vi napisali. Ovo je zgodna stvar ukoliko zelite nesto vazno da napomenete korisnicima racunara ili da im skrenete paznju na nesto. Sa Regeditom idite do HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Winlogon i napravite stavku LegalNoticeCaption i ubacite tekst koji zelite.
-Sigurno ste vec sto puta culi o Cookies-ima i o njihovom uticaju na vasu privatnost dok surfujete webom. Standardna je preporuka da ih sa vremena na vreme obrisete, ali time mozete dosta izgubiti na komforu pri surfovanju webom, pogotovo na onim sajtovima koje cesto posecujete. U IE5 postoji zgodna opcija 'Export Cookies' koja vas moze spasti nevolja. Pre nego sto obrisete Cookie idite na File/ Import Export i izaberite 'Export Cookies' i snimite ga u fajl. Ukoliko nesto ne bude valjalo posle brisanja sa komandom Import mozete sve vratiti u predjasnje stanje.
-Korisnici Netscape-a mogu lako da pogledaju sta se desava u njihovom gradu veceras ili sta igra u bioskopu. Dovoljno je samo da otkucaju npr. 'zip 90210' i saznace sta se desava na Beverly Hillsu. Ova opcija za sada radi samo da US podrucje
-Ukoliko primetite da vam se sistem ponasa cudno t.j. nestablino, potrazite fajl Bootlog.txt u rutu hard diska. Potrazite stavke 'Fail'. Videcete koji drajveri fale i koji nisu mogli biti ucitani. Njih verovatno posedujete na instalacionom CDu Windowsa pa ih tamo i potrazite i prekopirajte negde u Windowsov 'path'. Primeticete da se stvari rade bolje. Ukoliko nemozete da nadjete fajl Bootlog.txt ubacite u MSDOS.SYS stavku "DISABLELOG=0"
-Koliko puta ste, surfujuci webom, videli neku jako dobru Macromedia Flash animaciju a niste bili u mogucnosti da je snimite jer takva opcija jednostavno ne postoji? Resenje ovog problema je da dok u browseru gledate Flash animaciju, pomocu Find komande, potrazite *.SWF fajlove i prekopirajte ih u neki drugi folder. Najverovatnije taj fajl necete moci otrvoriti duplim klikom na njega nego cete ga uz pomoc drag&dropa prebaciti u IE a on ce vec uraditi svoj deo posla.
-Da li znate da je moguce promeniti kolicinu memorije koju ce koristiti svaki IRQ port pojednicno? Otvorite System.ini fajl u iu sekciji [386enh] dodajte stavku IrqX=4096 gde je X broj IRQ porta. Snimite i rebutujte. Ovim povecavate rezervisanu memoriju za IRQ port i time uvecavate njegove performanse. U praksi se pokazalo da najvece dobitke ostvaruju mrezne kartice, tako da ukoliko je posedujete obavezno ovo uradite.Uz pomoc ovog trika u meniju koji dobijete kada desnim dugmetom kliknete na bilo koji folder dobicete opciju 'Explore from here' sto ustvari
-Nervira li vas beep iz PC Speakera? Ukoliko zelite da ga iskljucite sa Regeditom idite do HKEY_CURRENT_USER\ Control Panel\Sound i pronadjite stavku Beep. Ukoliko ne postoji napravite je(New/ String Value). Stavci dodelite vrednost No (ili Yes ukoliko se predomislite) i vas Speaker ce po sledecem startovanju Windowsa biti iskljucen.
-Da li ste ikada naleteli na neke brojke tipa 404 dok ste surfovali webom? 404 ustvari znaci da sajt nije nadjen, 401 -neovlascen zahtev, 402 -obavestenje da je potrebna uplata, 403 - zabranjen pristup, 408 -time-out zahteva, 500 - greska u serveru(internom), 501 -non-implemented server-side facility, 503- preopterecen server
-Ukoliko zelite da kontrolisete kako ce se vas Windows butovati editujte fajl MSDOS.SYS koji se nalazi u rutu. Prvo mu iskljucite Read-Only atribut - ukoliko ne znate kako, ovo nije za vas. U sekciji [Options] postoje sledece stavke a vrednost '1' znaci DA a '0' znaci NE. BootGUI=1 (boot into Windows); DblSpace=0 (load DoubleSpace drivers); DrvSpace=0 (load DriveSpace drivers); LoadTop=1 (loadcommand shell in upper memory); BootMenu=1 (turn on boot menu-preporucljivo); BootMenuDefault=1 (choice in boot menu); BootMenuDelay=2 (seconds to delay boot menu); BootKeys=1 (keyboard shortcuts for more booting options); Logo=1 (see the Windows splash screen); AutoScan=0 (automatically scandisk after a 'bad' shutdown); BootWarn=0 (warning about going into Safe mode); DisableLog=0 (boot up logging
-Smetaju vam neke ikone u Control Panelu i zeleli bi da ih se otarasite. Nista lakse! Trazite fajlove sa ekstenzijom *.CPL. Ove fajlove mozete skloniti iz System foldera ali budite oprezni - neki su zaista neophodni. Sigurniji nacin je da u Control.ini fajlu u sekciji [don't load] upisete koje fajlove Windows ne treba da ucita. Npr. ukoliko ne zelite da vam se ucita Quick Time aplet za Control Panel onda cete u pomenutoj sekciji upisati "quicktime.cpl=no" (bez navodnika)
-Koji je najbrzi nacin kreiranja shortcuta? Ne znam, ali ovaj sigurno treba uzeti u obzir. Dok ste u Win Exploreru odvucite ikonu iz gornjeg levog ugla na desktop i dobicete shortcut za folder u kojem ste se nalazili. Ovo isto mozete koristiti i u IE da bi na najlaksi nacin dobili shortcut na desktopu za odredjeni URL.
-Prilikom kopiranja programa sa CD-a moze se dogoditi da program odbija da radi. Ukoliko ste sigurni da je CD dobro snimljen onda jedini problem moze biti u tome sto su prekopirani fajlovi u READ ONLY modu. Oznacite sve fajlove i u Properties iskljucite Read Only.
-Imate malo mesta na hard disku i zelite da napravite malo mesta? Ukoliko zelite instant 7 MB vise na vasem hardu idite do foldera C:\Windows\Help i obrisite sve AVI fajlove jer oni predstavljaju tutorial Windowsa a predpostavljam da vam to vise ne treba.
-Kako da ogranicite pretragu na Altavisti na samo jedan domen? Ukoliko npr. zelite da pretrazite rec MP3 samo u "yu" domenu korisitite sledecu sintaksu "host:.yu mp3".
-Jedan od glavnih uzroka pada sistema je koriscenje starih 16. bitnih programa. Kako da na najbrzi nacin saznate da li je program 16. ili 32. bitan? Otvorite EXE fajl programa u Quick View-u i informacije o njemu su pred vama. Ako je program 16. bitan pokusajte da pronadjete noviju verziju, update ili cak njegovu 32. bitnu verziju.
-Jedan od najlaksih provera sistema na viruse trojance je da u DOS Prompt-u otkucate "netstat -a" (bez navodnika). Ova komanda ce vam dati prikaz svih otvorenih portova. Treba je startovati dok racunar nije povezan na internet i proveriti da li postoji neki otvoreni port koji ima status "Listening". Ako je broj porta ispod 1024, velika je verovatnoca da se radi o nekom sistemskom servisu. Medutim, ako je broj iznad 1024 proverite sistem sa nekim anti-virusnim programom.
-Koristite li BCC kada saljete e-mail na vise korisnika? Koriscenjem BCCa (Blind Carbon Copy) mozete poslati isti email na vise e-mail adresa a da pritom oni koji su dobili taj e-mail ne znaju kome ste jos poslali. Koliko postujete privatnost drugih toliko ce i drugi postovati vasu.
-Desilo vam se da u browseru dobijete potpuno drugu web stranicu od zahtevane? E pa doslo je vreme da pocistite Cache t.j. Temporary Internet fajlove jer je vas omiljni browser pocelo pomalo da brlja.
-Kako na najbrzi nacin startovati Windows Explorer? Ukoliko imate Windows tastaturu pritisnite Winkey + E i to je to!
-Ukoliko radite sa Windows Explorerom verovatno ste primetili da ukoliko pokusate da upravo snimljeni fajl na disketu presnimite na hard disk radi provere(posto su diskete prilicno nepouzdane), sistem ga nece uopste citati sa diskete nego ce ga direktno iz buffera presnimiti na hard. Da bi pocistili buffer flopi diska jednostavno izbacite i ubacite diksetu u flopi i tek ce sada fajl sa diskete biti procitan i presnimljen na hard.
-Nervira li vas onaj ruzni font u Notepadu? Ukoliko zelite da ga promenite moracete da cepkate malo po registry-ju. Idite do: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\ 8.0\ Word\Options i promenite "fixedfon.fon" u novi font.Napomena: TrueType(.TTF) fontovi nisu podrzani
-Ako ste jedan od mnogobrojnih koji su potpuno zapostavili svoju numericku tastaturu (da, to su oni tasteri sa strane gde se uhvatila paucina) evo nacina kako da ih najbolje iskorisite u Windowsu. Svaka ikona na desktopu moze imati svoju precicu (shortcut) preko tastature t.j. hot key. Da bi ste konfigurisali "vruce tastere" kliknite desnim dugmetom na desktop ikonu i izaberite Properties/ Shortcut. Na Shortcut Key kliknite jedanput i potom pritisnite taster(sa numericke tastature) koji ce ubuduce biti precica sa startovanje tog programa.
-Kako startovati IE bez ikakvih ikona, tool i status barova?Start/ RUN/ i otkucajte "iexplore -khttp://www.domain.com/"
-Da bi ste brze resetovali masinu (Start/Shutdown/Restart) drzite SHIFT taster pre nego sto kliknete na OK
-Ukoliko necete da vam se automatski startuje CD, drzite SHIFT taster pri ubacivanju CD-a.
-Auto search opcija u Internet Exploreru je sjajna stvar ali samo za domene .com, .edu, ili .org . Dodajte sami jos neke domene, kao sto su .net ili jos bolje .co.yu tako sto cete sa Regeditom otici na HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Microsoft > Internet Explorer > Main > UrlTemplate i tamo uneti ono sto vam treba
-Kada trazite fajlove sa Windows Find (Start/Find) obelezite neki fajl od pronadjenih i preko File menija potrazite opciju 'Open Containing Folder'. Ukoliko upotrebite ovu opciju naci cete se u folderu gde je fajl, koji ste trazili, pronadjen!
-Ukoliko vam cesto "puca" veza sa vasim provajderom pokusajte da uradite sledece. Idite na Control Panel\ Modems\ Properties\ Connection i na kraju Advanced i pod Extra settings otkucajte "S10=50" (bez navodnika). Ovo bi trebalo da "ojaca" izdrzljivost modema. Ukoliko imate vise unosa pod Extra Settings razdvojte ih razmakom.
Ovaj tutorijal je nastao u nadi radi boljeg upoznavanja ne radi ZLOUPOTREBE Sakuplen je sa raznih strana i ujedinjen autor ne snosi nikakve posledice ako ZLOUPOTREBITE.

 
Forum » Informatika » Windowsi » Windows i hack trikovi
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: