Thursday, 28/03/24, 22:29:42
Welcome Guest | RSS
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Informatika » Novosti iz svijeta informatike... » Osnovna ploča ECS 780GM-A i AMD HybridGraphics
Osnovna ploča ECS 780GM-A i AMD HybridGraphics
AmarDate: Sunday, 27/07/08, 12:24:19 | Message # 1
Major
Group: Moderators
Messages: 29
Reputation: 2
Status: Offline
Da je AMD ovih dana u proizvodnji procesora jak koliko je jak u proizvodnji čipseta, stanje na tržištu bi bilo značajno drugačije. Ali nije. Ali, ako ništa, imaju utjehu da su ostvarili barem jedan (važan) cilj akvizicije ATI-ja, pa trenutno nude neke od najjačih integrisanih grafičkih čipseta. Sve je započeo 690G, koji je podigao ljestvicu grafičkih performansi na novu visinu, no i dalje je to bilo dovoljno tek za igranje nedostojno aktuelnih standarda, čak i u ovom, low-end segmentu.

Saga se nastavlja sa na CeBitu promovisanim 780G čipsetom, koji prvi put jednu osnovnu ploču čini grafički ravnopravnom sa najjeftinijim pojedinačnim grafičkim karticama. Po prvi put u istoriji, AMD inžinjeri su, zahvaljujući preciznom 55 nm tzv. half-node proizvodnom procesu, na NorthBridge čip smjestili čitavo, gotovo nepromijenjeno jezgro grafičkog procesora: isto ono koje se može kupiti u Radeon HD 2400 seriji grafičkih kartica (kodnog imena RV610).

Naravno da se niko nije naigrao na ovakvim karticama, ali sama činjenica da već generacijama postoje na tržištu kazuje da ih neko sigurno kupuje. Jedan dio popularnosti leži u činjenici da osnovne ploče sa integrisanom grafikom još uvijek uglavnom ne nude video-out izlaz, no sigurno ima i onih koje budžet sprječava da kupe nešto propisno za igranje. Za takve, ovakav drastičan potez AMD-a je hvale vrijedan.


Amar
 
Forum » Informatika » Novosti iz svijeta informatike... » Osnovna ploča ECS 780GM-A i AMD HybridGraphics
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: