Friday, 19/04/24, 20:47:58
Welcome Guest | RSS
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Informatika » Hardware » Razlika izmedju TFT i LCD
Razlika izmedju TFT i LCD
AmarDate: Saturday, 26/07/08, 19:05:18 | Message # 1
Major
Group: Moderators
Messages: 29
Reputation: 2
Status: Offline
Na tržištu je velika ponuda televizora ili monitora s oznakom LCD ili TFT. Ponekad su kupci zbunjeni i ne mogu odlučiti koji model odabrati.

Liquid crystal display (LCD) ili ekran od tečnog kristala je tanki uređaj za prikaz slike, sastavljen od određenog broja piksela, iza kojih se uglavnom nalazi aktivni izvor svjetla. Svaki piksel sastoji se od sloja molekula tekućih kristala postavljenih između dvije prozirne elektrode i dva polarizirajuća filtera.

Naponom se regulira položaj kristala u pikselu - u jednom položaju propuštaju svjetlo kroz piksel, a u drugom ne. Kod kolor panela piksel se sastoji od tri potpiksela crvene, zelene i plave boje, a propuštanjem svjetla kroz određeni potpiksel određuje se koje će boje biti piksel. Na manjim panelima bez problema se mogu direktno spojiti regulatori napona na svaki piksel.

Radi uštede, pikseli se adresiraju u kolone i redove koje pokreće napon. Međutim, kod velikih panela svi pikseli u koloni ili redu ne dobijaju jednak napon, što može rezultirati greškom u prikazu slike. Rješenje takvog problema je opremanje svakog piksela tranzistorskim prekidačem koji će garantirati pokretanje piksela. Ti tranzistori postavljaju se u sloj nazvan TFT ili Thin Film Tranzistor.

To znači da je svaki TFT ekran zapravo LCD ekran s TFT tehnologijom za upravljanje pikselima. Koji god novi monitor ili LCD televizor kupili, on sigurno koristi TFT tehnologiju.

Ciljana grupa

Proizvođači prema ciljanoj grupi kupaca monitora u njega ugrađuju odgovarajuću tehnologiju. Tako, za grafički intenzivne poslove reprodukcija boja važnija je od vremena odziva, dok će igrači tražiti uglavnom monitore s brzim odzivom.


Amar
 
bybackoDate: Saturday, 26/07/08, 21:29:01 | Message # 2
Admin
Group: Administrators
Messages: 32
Reputation: 9
Status: Offline
Thanks drug, ovo mi je trebalo
 
PistolDate: Sunday, 28/09/08, 00:33:33 | Message # 3
Private
Group: Users
Messages: 1
Reputation: 0
Status: Offline
Evo pošto se razumijem u ovu temu da napišem štogod.

Kupio sam 22" LCD Asus MW 2221U i zadovoljan sam.Uglavnom nemojte kupovat monitor nižerazrednih proizvođača nego idite na ove sa imenima (samsung,asus,lg,dell itd..),a ne kupujte ni polovne monitore jer su takvi večinom tehnološki zastarjeli,a vrlo važno kod LCD monitora je garancija (koja je u slučaju novih LCD monitora 2-3 godine),jer se znaju pojavljivati mrtvi pixeli,a ako ih ima previše 3-4 može se iskoristit garancija,da ne govorim o mogučnosti da monitor pregori ili se ozbiljnije hardwarski zajebe.
Ako igrate igre ne brinite samo gledajte da monitor ima odziv manji od 8ms i to je to,ako vam neko bude pričao kako to nije dovoljno brzo ne vjerujete.
Ako gledate filmove bilo bi lepo da uzmete monitor sa DVI ulazom jer takav podržava i HD rezolucije (tačnije HD filmove),a i kvalitet same slike sa DVI ulazom mnogo je veči nego sa običnim VGA.

Za kraj moja preporuka je ili Asus MW221U (450 KM) ili Samsung 2232BW (500 KM) oba su 22" ali pošto se monitor uzima za 5-6 godina vrijedi investirati.

 
Forum » Informatika » Hardware » Razlika izmedju TFT i LCD
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: