Friday, 19/04/24, 22:53:14
Welcome Guest | RSS
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Informatika » Hardware » Čišćenje racunar od prašine
Čišćenje racunar od prašine
bybackoDate: Saturday, 26/07/08, 17:45:05 | Message # 1
Admin
Group: Administrators
Messages: 32
Reputation: 9
Status: Offline
Nisam dugo ništa napisao i nekako mi nedostaje inspiracije za nešto pametno. Prijedlozi se primaju. Stoga moram napisati nešto o održavanju racunara cistim i urednim. I ne, ne mislim na viruse i slicnu gamad. Mislim na najobicnije održavanje racunala cistim od prašine, pasta, boje i sl. stvari koje se vremenom natalože na njega.

Naravno da postoje alternativne metode koje mnogi koriste ali je ovo što predlažem iskustvo skupljeno godinama i vecina je otkrivena u vlastitu radu. Poneke metode ce vam se ciniti cudne ali su 100% pouzdane.
Za operacije cišcenja racunara vam treba odredeni pribor:
- nož tupi iz bešteka
- odvijac križni
- kombinirke
- krpica
- štapici za uši
- WC papir
- voda
- posuda za vodu
- SanitarWC ili slicno sredstvo (u zadnje vrijeme koristim Bref Duo Aktiv)
- Persil (ili Ariel) pražak za pranje rublja u GEL-u.
- gumica za brisanje obicne olovke
- kist 60
- kist 20
- mini usisavac

Procesor:

Procesor je dio racunara o kojem dernekovci najviše debatiraju. Da bi on uvijek bio u najboljoj formi mora biti hladan. A da bi to bio mora biti i cist od prašine. Prašina se skuplja svugdje i gotovo ju je nemoguce sprijeciti da se skuplja.

Ventilator je najveci sakupljac prašine i njega moramo odvojiti od baze da bi ga propisno ocetkali kistom 60. Vecina prašine ce tako otici a tek kod jacih zaprljanja ce se isti trebati rastaviti, ocistiti i ponovno nauljiti finim strojnim uljem.

Baza se takoder može ocistiti sa kistom 60 izmedu rebara. Tu kist pokazuje najbolje rezultate. Ne morate se bojati i baciti ga u vodu te se tako riješiti prašine. Efekt se poboljšava kada u vodu stavite i Persil gel. Na bazi ce valjda postojati i kakva termalna pasta. Tu pastu se za prvu ruku može ocistiti sa WC papirom koji ce pokupiti gotovo svu pastu no nece ocistiti sve. Pasta se uvlaci u sve pore u materijalu i teško ju je ocistiti. Možemo je ocistiti gumicom za brisanje olovke. U težim slucajevima se poseže za Persil gelom. Ukoliko vam je cooler prilicno star, valja ga riješiti i od korozije koja se nakupila vremenom i vaš bakar više ne blista kao prvog dana. To utjece i na hladenje pa cemo stvar dovesti u prvobitno stanje pomoci Sanitar WC-a. On ce skinuti koroziju i bakar ce blistati bolje nego prvi dan. (Na ovom zahvaljujem svim vrijednim elektronicarima)

Sam procesor se cisti na slican nacin. Višak paste se ocisti WC papirom a fina obrada se vrši sa gumicom za brisanje olovke. Postoji metoda uz aceton i alkohol ali se nije pokazala toliko ucinkovitom. Kada ga riješite na ovaj nacin, možete ga prodati kao nov procesor jer nema ni najmanjeg traga paste. Niti nikakvog sivila po njemu.

Za stavljanje paste na procesor postoje razlicite teorije. Vecina koristi žilet, kreditnu karticu, osobnu iskaznicu i kojekakve druge kartice. Nisam siguran kako bi moja izgledala nakon toga ali mi policija ne bi bila blagonaklona. Ja jednostavno pastu stavim na sredinu procesora, u kapljicu, i preko toga cooler. On sam razmaže pastu tamo gdje je potrebno. Možda je to protivno pravilima i zdravom razumu ali uvijek dobivam bolje rezultate od metode žileta. Stariji se clanovi mogu sjetiti kako je radio AMD 1300 T-bird na pasivnom hladenju uz temperaturu od 41 stupanj.

Pripazite na nožice procesora kod cišcenja gumicom. Lako se svijaju a teško ispravljaju. Najbolje je da ga ne vadite iz socketa.


Maticna ploca:

Ovo je najjednostavnije. Samo je dobro ocetkajte uz pomoc kista.

Veci je problem nortbridge. Bilo koju maticnu plocu kupili i s kojim god nortbridgeom, biti cete prisiljeni rješavati se onih zujalica koje ugraduju na njega. Po pravilu ne traju dugo ali su zato glasniji od ThermalTakea. Uvijek ga zalijepe sa nekom žvakacom koju je gotovo nemoguce skinuti. Rekoh gotovo nemoguce. Bilo da se drži za rupe u maticnoj (AMD) ili uz pomoc kopci (Intel), potrebno ga je prvo otkvaciti što zna biti prilicno nezgodno. Obavezno koristite svoju snagu u prstima. Tako se onemogucavaju oštecenja ploce. Cooler se skida pažljivim okretanjem baze.

Napomena: Netko je tako uništio nortbridge ali meni se to nikada nije dogodilo. Taj se slucaj može naci na forumu. Još mi je uvijek krivo što se to dogodilo. Stoga, oprez! Bolje je da ostane žvakaca nego da uništite plocu.

Žvakaca ce po pravilu ostati na bazi i tek mali dio na nortbridgeu. To je dobro jer je lakše ocistiti bazu. Tu nastupamo sa nožem. Lagano skidamo dio po dio žvakace. Paziti da se materijal ne zareže i ostane što više ravan. Oko žvakace nekada (Intel) postoji i još neka zaštita protiv prašine koju je bolje skinuti jer to samo dodatno zagrijava stvar. Fina obrada se vrši uz pomoc gumice za olovku. Tako se obradi i nortbridge. Ukoliko je ostalo tragova žvakace, skinuti je noktom. Mislim da nije potrebno reci da bi tu nož ucinio samo štetu. Pasta se stavlja na isti nacin. Za ovo mjesto bi preporucio Artic Ceramique jer ne provodi struju.

Southbridge uglavnom nema cooler. Ako ga ima, bolje ga je skinuti jer se pod onim zalijepljenim samo više zagrijava. Ima li netko pametan nacin hladenja? Ne znam s cim da se zalijepi jer su ova ljepila užasna. To služi za lijepljenje a ne hladenje.

Graficka kartica:

Može se reci da je to ista stvar kao i kod maticne. Valja skinuti onaj komad lima koji su proizvodaci, uz puno mašte, nazvali cooler. Imam obicaj staviti cooler za P2 sck. 370 i nekako ga pricvrstiti. Nacete vjerovati koliko su ucinkovite one vezice za zimnicu s kojima su vam povezani kablovi kada kupujete novi hardware.

Memorija se "hladi" na isti nacin kao i southbridge maticne ploce. Zbog toga sam imao dosta problema sa svojom. Tek sam onda došao do toga da se memorija pregrijava zbog tih pasivaca. Opet je bolje bez njih nego s njima. I opet bi volio da mi neko kaže kako da to pricvrstim s normalnom pastom. Obavezno koristiti Artic Ceramique. Ne možete sprijeciti da vam pasta ne dode na nožice od memorije.

Hard Disk

Hard disk se ne pere. Iako je moja djevojka to uspjela sa IBM 41 Gb. Naime, pri izlasku iz auta je doticni pao u lokvu vode. Zakljucak: IBM pliva. I dalje je radio u punom opsegu svog radnog vijeka. 2 tjedna. Tako je postao prvi koji je toliko poživio.

DVD/RW, CD/RW, CD, DVD

Prednju masku doista nije teško ocistiti sa Persil gelom. No unutrašnjost je malo zahtjevnija. Valja ga otvoriti i izbaciti prašinu iz njega. Ne bi vjerovali koliko se tu nakupi. U nedostatku kompresora, dobro je valja išcetkati uz pomoc kista. Tu je najbolji onaj manji.

Nakon cišcenja prašine obavezno je ocistiti i lecu. I najmanja necistoca onemogucuje normalan rad. U tu svrhu je najbolje koristiti štapic za uši (malo bolje kvalitete) i to suhi. Bilo koje sredstvo bi je zamastilo, a alkohol je nepotreban jer bi opticki uredaj davno prestao raditi da je toliko onecišcenje lece.

Napajanje

Obavezno je cišcenje napajanja. Veca kolicina prašine, koja se lako skuplja, pretjerano zagrijava napajanje. Pregrijano napajanje brzo postane pregoreno napajanje, a sreca je da ostane samo na tome. Stvar se povremeno ocisti kistom i time mu se znacajno povecava životni vijek.

Kucište

Naša draga kucišta, o kojima vodimo toliko pažnje, vrlo brzo postanu prljava. Obicno to ne primjecujemo ali su pravi izvor zaraze. Svojevremeno sam imao Big JNC bijeli. Izgledalo je prilicno normalno. Probao sam cistiti svakako ali sam na kraju završio s njim pod tušem. Malo Persil gela je ucinilo cuda. Ono što je interesantno je to što je to toliko SMRDILO da sam nekoliko puta izašao iz kupaonice da uhvatim zraka. Tek sam tada shvatio koliko jezaista prljavo. Nevjerojatno je kolika je razlika u boji bila. A mislio sam da nije jako prljavo.

Kartice

Bilo koja kartica u racunalu ima neke pinove za spajanje na maticnu plocu. Ti pinovi vrlo brzo postanu prljavi i cesto gube kontakt. Trebalo bi pri svakom vadenju odredene komponente pinove dobro obrisati gumicom za olovku. Osobito to važi za memoriju. Prljavi pinovi su cesti uzrok neispravnosti memorija. Prije svake prijave kvara bi to trebalo uciniti.

 
AmarDate: Saturday, 26/07/08, 18:21:06 | Message # 2
Major
Group: Moderators
Messages: 29
Reputation: 2
Status: Offline
Dobra stvar... Svaka cast sto si nasao ovo...

Amar
 
Forum » Informatika » Hardware » Čišćenje racunar od prašine
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: