Saturday, 20/04/24, 10:43:01
Welcome Guest | RSS
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Informatika » Novosti iz svijeta informatike... » Google Chrome
Google Chrome
bybackoDate: Saturday, 27/09/08, 19:59:47 | Message # 1
Admin
Group: Administrators
Messages: 32
Reputation: 9
Status: Offline

Google je prošli tjedan objavio beta verziju svojeg prvog web preglednika koji se pojavljuje sa nekoliko zanimljivih inovacija. Unatoč problemima u početku razvoja, ponuđen je kvalitetan, brz i lijepo dizajniran web preglednik koji je za sada dostupan samo za Windows XP i Vistu, ni ipak nije bez mana.
Google Chrome odlikuje se jednostavnim, ali lijepim i učinkovitim dizajnom plave boje, a snalaženje po istom je odlično. Na vrhu ne stoji naslov stranice (kao što je to u ostalim browserima), već se tamo nalazi lista tabova, a ispod nje je adresna traka. Chrome ima mogućnost postavljanja bookmarksa, lozinki i postavki iz prijašnjih web browsera, ali samo ako se radi o Mozilli Firefox ili Internet Eexploreru. Novi će preglednik također automatski detektirati i prilagoditi jezik samog programa. Google ima namjeru u dogledno vrijeme proširiti ponudu preglednika, te ga učiniti dostupnim za operativne sustave Mac i Linux, i tako proširiti potencijalni broj korisnika.

Pri prvom pokretanju aplikacije Chrome će vas pitati želite li proći kroz automatizirani čarobnjak za podešavanje opcija, a ukoliko ste vrlo nestrpljivi, taj dio možete i preskočiti s obzirom da to možete učiniti i kasnije. Početna se stranica može postaviti standardnim putem (upišete adresu stranice koju želite da Chrome otvori pri pokretanju preglednika), ili mu pak možete reći da otvori onu stranicu koju ste otvorili najviše puta, dakle najposjećeniju stranicu. Chrome vam nudi mogućnost postavljanja shortcuta bilo koje web stranice na vaš desktop, QuickLaunch ili početni izbornik. Nekima će to uskratiti zadovoljstvo pisanja web adrese, no to ubrzava i olakšava korištenje. Također se pri korištenju ovoga dizajn preglednika sučelje se malo promjeni, odnosno nekoliko gumbi "nestane".

Ukratko može se reći da Chrome nudi dobru stabilnost (na razini Firefoxa 3 i IE 8), dobre performanse (posebno se to odnosno na izvršavanje JavaScript stranica) i dobru sigurnost (mislimo na sigurnosni način rada „Incognito" koji je gotovo jednak kao „InPrivate“ u IE 8). Chrome zapravo nije običan web preglednik, već platforma za izvršavanje web aplikacija. No, s druge strane neki najavljeni noviteti zapravo i nisu neka novost. Tako korištenje više tab-ova već dugo postoji kod konkurencije, a omogućavanje da svaki tab koristi svoj proces također već dugo postoji (s tim da Chrome koristi jako mnogo memorijskih resursa za svaki otvoreni tab). Ako već govorimo o manama, treba navesti da nakon što instalirate Chrome dobit ćete jedinstveni broj koji će automatski i bez vašeg znanja biti poslan Googleu. Uz broj, Google dobiva informaciju u verziji korištenog preglednika i jezika instalacije. To pomalo kvari idiličnu sliku Chroma.

Za kraj možemo reći da Google Chrome donosi nekoliko noviteta i za beta 1.0 verziju ne izgleda loše, no do finalne verzije morati će ponuditi ipak nešto više kako bi Firefox ili Internet Explorer korisnici počeli koristiti ovaj web preglednik.

 
Forum » Informatika » Novosti iz svijeta informatike... » Google Chrome
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: